
Teatre educatiu de prevenció
Avui hem participat a la V Fira d’Entitats de APSC, as Castell de Montjuïc, organitzada pels CRP de la ciutat i el Consorci d’Educació de Barcelona.
La Fira es un espai on els centres educatius poden trobar oportunitats de treball conjunt amb les entitats, per a projectes d’Aprenentatge i Servei com per altres recursos que serveixin per a fer un aprenentatge més competencial, vinculat a reptes de l’entorn com es fa a les Situacions d’Aprenentatge o el treball per Projectes.
La Fira d’enguany ha tingut com a propòsit la Pau, mostrant alguna cosa més que el treball per a la resolució de conflictes. Hi ha hagut proposades entorn del Benestar Emocional, la Ciutadania Democràtica o la Coeducació, entenent-los com aquests de prevenció i prevenció. Tots vectors transversals en totes les àrees i matèries del Currículum.
Ha estat una experiència molt enriquidora i que ha possibilitat també el contacte per a fer xarxa entre les entitats. Visca la Pau!
Obres de teatre
Com t'estimo?
En “Com t’estimo?” treballem la prevenció de diferents tipus de violència de gènere que es donen: violència psicològica, violència física, violència sexual, violència domèstica, violència econòmica, cyber assetjament. És un recurs educatiu per a treballar la prevenció abordant els mecanismes de la violència, com és l’espiral d’abús. Com posar límits als actes i les actituds violentes? El respecte mutu, l’empatia i l’afecte són els elements essencials per a construir una relació afectiva sana.
Enxarxats
“Enxarxats” és una activitat de teatre fòrum molt dinàmica i divertida, que complementa i estimula els programes d’intervenció i les accions existents que treballen la informació, la prevenció i la sensibilització dels riscos en l’ús de les xarxes socials i les pantalles.
No em ratllis!!!
“No em ratllis!!!” treballa la informació, la prevenció i la sensibilització de les conductes de risc associades als consums de drogues. L’obra de teatre es va crear amb la col·laboració de l’entitat ABD – Energy Control i tècnics especialistes vinculats a la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
¡Que sí, vida!
“Que sí, vida!” és una activitat de teatre que compta amb una llarga i sòlida experiència. El seu aspecte lúdic i participatiu la fa molt atractiva i permet connectar ràpidament amb el públic jove i adolescent.
L’obra es va crear amb la col·laboració de l’associació SIDA STUDI i el Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat CJAS de Barcelona que pertany a l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears.
En l’obra QUE SÍ, VIDA! es treballa la prevenció de les Infeccions de Transmissió Sexual i el VIH/sida, incidint particularment en la negociació i cures en les relacions afectiu – sexuals.
Ja n'hi ha prou..!
Amb “Ja n’hi ha prou..!” es treballa la prevenció de la violència en l’àmbit dels joves i adolescents (família, amics, escola). Amb aquest recurs educatiu s’incideix directa i indirectament en alguns aspectes que tenen una urgència rellevant en l’actualitat:
– La violència en la vida familiar.
– Bullying o la violència entre iguals.
– La violència contra les dones i les actituds masclistes.
– Els maltractaments per negligència en la tercera edat.
– La influència dels mitjans de comunicació en la percepció de la violència.
Dona igual!
“Dona igual!” és una activitat de teatre interactiu divertida i encoratjadora on es treballa sobre la igualtat d’oportunitats dona/home enfocada a la inserció professional dels joves.
En l’activitat es treballa directa i indirectament els següents aspectes:
– La definició del concepte igualtat d’oportunitats.
– Els rols dona/home.
– Els estereotips professionals i les professions masculinizadas.
– Les dificultats en l’accés a treballs per diferències de gènere (segregació horitzontal).
– La conciliació de la vida familiar i laboral i els prejudicis empresarials.
– La transmissió dels estereotips a través de la publicitat.
– La socialització primària i la distribució dels rols en la família.






