Prevenció del VIH/SIDA i les ITS
"QUE SÍ, VIDA!" Obra de teatre fòrum
Un any més, l’1 de desembre commemorem el Dia Mundial de la Sida recordant i fent costat a totes les persones que d’una manera o d’una altra s’han vist afectades pel VIH.
Fa més de quaranta anys que es van diagnosticar els primers casos d’una pandèmia que ha provocat fins ara la infecció de 88 milions de persones a tot el món. A Catalunya, actualment hi ha al voltant de 35.000 persones que viuen amb el VIH.
La comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública en 2030. Catalunya està alineada plenament amb aquest objectiu, que forma part de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides, i treballa fermament per a aconseguir-lo després d’haver aconseguit i superat els objectius 90-90-90 fixats per ONU SIDA per a l’any 2020.
Cada any, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques se suma a aquesta festa per a fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la resposta enfront del VIH, fent difusió de les estratègies que estan a l’abast de la població i també elaborant un comunicat conjunt al qual s’adhereixen més de 130 entitats públiques i privades que adquireixen un compromís laboral i professional per a fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida.
Els avançaments científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH i la implementació de noves eines com la profilaxi pre-exposició està contribuint a reduir el nombre de casos diagnosticats. Així i tot, hem de continuar treballant per a aconseguir eliminar la transmissió del virus i reforçant dia a dia el nostre compromís.
En Teatracció continuem amb el nostre compromís contribuint amb l’obra de Teatre fòrum QUE SÍ, VIDA! una eina educativa molt experimentada i eficient per a treballar la prevenció de les ITS i el VIH/sida amb joves i adolescents.
Descripció de l'obra
QUE SÍ, VIDA! és una activitat de teatre que compta amb una llarga i sòlida experiència. El seu aspecte lúdic i participatiu la fa molt atractiva i permet connectar ràpidament amb el públic jove i adolescent.
L’obra es va crear amb la col·laboració de l’associació SIDA STUDI i el Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat CJAS de Barcelona que pertany a l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears.
En l’obra QUE SÍ, VIDA! es treballa la prevenció de les Infeccions de Transmissió Sexual i el VIH/sida, incidint particularment en la negociació i cures en les relacions afectiu – sexuals.
Desenvolupament de l'activitat
L’activitat consta de dues parts que es complementen:
En la primera part es representa l’obra de teatre que introdueix i acosta la problemàtica del VIH/sida i les ITS, creant interrogants en el públic i convidant-lo a reflexionar sobre el tema.
En la representació es mostra el procés del VIH quan s’introdueix en el cos humà i es replica. Després, els personatges VIH transformen l’escena en el concurs de televisió de moda “Gaudeix el sexe segur” on es plantegen preguntes sobre la sexualitat, el VIH/sida i la seva prevenció.
En la segona part s’obre el debat teatral on els joves són convidats a participar de manera activa per a resoldre una situació conflictiva on es treballa la negociació afectiva – sexual.
El debat es planteja entorn a la representació d’una situació conflictiva on dos joves desitgen estar junts però un d’ells no vol prendre precaucions i es crea un conflicte, suscitant interrogants… Els actors interactuen amb els joves per a representar les possibles solucions.