No em ratllis!!!
Prevenció dels riscos associats al consum de substàncies addictives
Descripció
NO EM RATLLIS!!! és una activitat de teatre fòrum molt dinàmica que complementa i estimula els programes de intervenció i les acciones existents que treballen la informació, la prevenció i la sensibilització de les conductes de risc associades als consums de drogues.
L’obra de teatre es va crear amb la col·laboració de l’entitat ABD – Energy Control i tècnics especialistes vinculats a la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut – Generalitat de Catalunya.
Els continguts artístics i tècnics s’actualitzen periòdicament.
Públic objectiu
Per adequació i reforç de l’eficàcia preventiva fem actuacions per grups cohesionats de joves amb un màxim de 120 assistents per sessió, per grups diferenciats:
– Grups de 4rt d’ESO: es fa l’obra sencera i el debat posterior.
– Resta de grups: es fa l’escena que parla del consum de marihuana i d’alcohol i el debat posterior.
També fem actuacions destinades exclusivament a grups de professionals (tècnics en prevenció, professors de secundària, educadors socials) i grups de mares – pares AFAS.
Objectius
- Interrogar al públic a través d’una proposta escènica que dona pas a un diàleg posterior, mitjançant diferents situacions conflictives on el jovent se sent identificat.
- Reflectir diferents aspectes de la problemàtica, al mateix temps que es transmet informació bàsica i adequada sobre els diferents tipus de drogues i els riscos associats al seu consum.
- Facilitar als joves i als educadors instruments per la reflexió sobre les relaciones que estableixen les persones amb el consum i no consum de diverses drogues.
- Mostrar una imatge positiva de la persona que ha decidit no consumir, a través de la identificació amb les diferents situacions de la proposta escènica.
- Estimular al jovent per que prengui consciència de la seva vulnerabilitat en front de les drogues i pugui identificar la pressió social per consumir-ne que hi ha al seu entorn.
- Augmentar la seva capacitat de resistència a la pressió social del grup i a la frustració.
- Proporcionar habilitats per que el jovent sigui capaç de refusar el consum de drogues.
- Disminuir els riscos relacionats amb el consum de drogues i amb les conductes addictives.
- “Desdramatitzar” la reflexió i el debat sobre aquest tema a través d’un llenguatge atractiu, àgil i evocador, però amb el rigor sanitari que comporta.
- Estimular al jovent per que s’involucri en la cura de la seva pròpia salut, sigui capaç de realitzar eleccions positives i pugui prendre decisions de manera responsable i autònoma respecte a les drogues.
- Aportar coneixements que li permetin actuar de manera adequada en front de diferents situacions de risc.
- Apropar el teatre al col·lectiu jove i mostrar com es fa, potenciant als futurs espectadors.
Testimoniatges
Desenvolupament de l'activitat
L’activitat consta de dues parts que es complementen entre si:
En la primera part es representa les vivències, els pensaments i els records de tres joves que estan en un parc un divendres per la tarda plantejant-se què fer amb el seu temps lliure. A partir d’aquí s’introdueixen diferents situacions on es planteja la problemàtica del consum de diferents drogues (marihuana, alcohol, begudes energètiques i MDMA) i els riscos associats, convidant al públic a reflexionar sobre els interrogants suscitats.
En la segona part s’obre el debat teatral en el que es convida al públic a participar activament per resoldre una situació en la qual els personatges entren en conflicte (un d’ells ha begut alcohol i vol portar a l’altre en moto per anar de festa…). Els actors dinamitzen el debat en torn a la negociació en front de la realitat dels riscos que comporta el consum d’alcohol i la conducció d’un vehicle.
Preparació del grup
Es aconsellable que el grup assistent es prepari sobre el tema abans de l’ actuació i es faci un treball posterior en tutoria, per això recomanem els continguts de les pàgines:
– per a nois: http://laclara.info/
– per a noies: http://www.elpep.info/es/
Aquest recurs té el suport de la Subdirecció General de Drogodependències – Agència de Salut Pública de Catalunya | Departament de Salut | Generalitat de Catalunya.