fbpx

Enxarxats

Enxarxats

Prevenció dels riscos en l'us de les xarxes socials i les pantalles

Descripció

ENXARXATS és una activitat de teatre interactiu molt dinàmica i divertida, que complementa i estimula els programes de intervenció i les acciones existents que treballen la informació, la prevenció i la sensibilització dels riscos en l’ús de les xarxes socials i les pantalles.

L’obra de teatre es va crear amb la col·laboració de tècnics especialistes vinculats a la Subdirecció General de Drogodependències del Departament de Salut – Generalitat de Catalunya.

Els continguts artístics i tècnics s’actualitzen periòdicament.

Públic objectiu

Per adequació i reforç de l’eficàcia preventiva fem actuacions per grups cohesionats de joves amb un mínim de 30 i un màxim de 120 assistents per sessió.

També fem actuacions destinades exclusivament a grups de professionals (tècnics en prevenció, professors de secundària, educadors socials) i grups de mares – pares AMPAS.

Objectius

  • L’ objectiu principal de l’activitat és sensibilitzar i prevenir entorn als riscos en l’ús de les xarxes socials i les pantalles.
  • A través de la representació i el debat posterior, s’incideix en alguns aspectes rellevants que conformen els continguts, com son:  
  • La concentració en la pantalla com a gratificació. Quan la pantalla pot més que el encontre entre dos persones.
  • Els abastos i els límits. On és beneficiós i on comença a ser perjudicial.
  • Prevenir la violència: mal entesos, assetjaments, el grup que “fot” sense mala consciència. El “Pantallazo”.
  • Les relacions, el codi ètic, el respecte, com ens relacionem amb el grup d’amics.
  • Com es fa la gestió privada – social i la protecció de la intimitat.
  • L’exposició d’un mateix. La falsa sensació d’intimitat.
  • També hi ha un tractament teatral poètic respecte al significant quan ens comuniquem a través de les xarxes socials.
  • Apropar el teatre al col·lectiu jove.
  • Interrogar al públic a través d’una proposta escènica que dona pas a un diàleg posterior, mitjançant diferents situacions conflictives on el jovent se sent identificat.

Desenvolupament de l'activitat

L’activitat consta de dues parts que es complementen:

En la primera part es representa tres històries:

-1ª història: es composa d’una escena que mostra el risc d’accident de cotxe per mirar el telèfon quan caminem pel carrer i, una escena on es mostra la repercussió negativa en els estudis quan no es regula el temps de joc amb les pantalles.

– 2ª historia: es representa a un grups d’amics fent servir el whatsapp per comunicar-se, on el malentès provoca conflictes.

– 3ª historia: es representa un grup d’amics que fan servir el Facebook; es pengen fotos desagradables i sense autoritzar, creant-ne un problema. També es fa referència a la protecció de la intimitat i les dades personals.

En la segona part s’obre el debat teatral convidant al públic a reflexionar sobre els interrogants i conflictes creats.

Preparació del grup

Es aconsellable que el grup assistent es prepari sobre el tema abans de l’ actuació i es faci un treball posterior en tutoria, per això recomanem els continguts de la pàgina

http://www.elpep.info/pantalles/

Aquest recurs té el suport de la Subdirecció General de Drogodependències – Agència de Salut Pública de Catalunya | Departament de Salut | Generalitat de Catalunya.