
Aniversari de Teatracció
25 anys d'existència
El 27 de març de 2025 Teatracció va complir 25 anys de la seva existència. El projecte de Teatracció va néixer al seny de l’Escola Internacional Estudis de Teatre Berty Tovías de Barcelona amb un primer Taller de Teatre que va dirigir l’Angel Bonora, el director i fundador de Teatracció, amb els alumnes que cursaven el tercer any en aquesta escola.
L’associació es va constituir el dia 27 de març de l’any 2.000 i el sr. Berty Tovías va exercir el càrrec de president fins l’any 2019. Actualment l’associacio està presidida pel sr. Carlos Penella.
Al llarg del temps hem creat 8 obres de Teatre elaborades amb la col·laboració d’especialistes i pedagogs. Les actuacions es configuren en activitats interactives de Teatre/fòrum.
Obres de teatre fòrum
1. “QUE SÍ, VIDA!” (2000) prevenció de les ITS i el VIH/sida elaborada amb la col·laboració de l’associació SIDA STUDI i, el CJAS Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats.
2. “NO EM RATLLIS!!!” (2003) prevenció dels riscos associats al consum de substàncies adictives elaborada amb la col·laboració d’ABD – ENERGY CONTROL i, la Subdirector General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques del Departament de Salut- Generalitat de Catalunya.
3. “JA N’HI HA PROU..!” (2005) prevenció del bulling o violència entre iguals elaborada amb la col·laboració de mediadors vinculats al Departament d’Ensenyament i pedagogues.
4. “DONA IGUAL!” (2006) anomenada inicialment “I TU PERQUÈ NO?” sensibilització en la igualtat d’oportunitats dona/home enfocada a la futura inserció professional elaborada amb la col·laboració del Departament de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Martorell i, pedagogues.
5. “NYAM-NYAM!!!” (2013) anomenada inicialment “JALA BÉ!” sensibilització del hàbits alimentaris saludables elaborada amb la col·laboració de les Àrees de Joventut i Salut de l’Ajuntament de Martorell.
6. “ENXARXATS” (2014) prevenció dels riscos en l’ús de les xarxes socials i pantalles elaborada amb la col·laboració de la SGD Subdirecció General de Drogodependències – Departament de Salut – Generalitat de Catalunya.
7. “STOP COVID!!!” (2020) prevenció del contagi del coronavirus elaborada amb la col·laboració de la SGD Subdirecció General de Drogodependències – Departament de Salut – Generalitat de Catalunya.
8. “COM T’ESTIMO?” (2022) prevenció de les violències masclistes i en la parella elaborada amb la col·laboració de Feminismes, LGTBI i de la Soledat del Districte de Noubarris.
Projecte educatiu
Amb el Teatre/fòrum de Intervenció Social, hem apostat per un projecte educatiu amb rigor sanitari a nivell de continguts temàtics ja que s’ha tractat de fer del Teatre una eina educativa al servei dels i les professionals que treballen en l’àmbit del foment de la salut integral de la persona i la seva educació, destinat als joves com a públic diana prioritari.
És per això que hem demanat sempre el suport de diferents organismes de les administracions públiques amb competències.
Hem desenvolupat arreu de Catalunya diferents programes d’actuació subvencionats amb cofinançament públic, per oferir les actuacions en condicions econòmiques molt favorables per les entitats que han demanat el nostre servei, amb l’objectiu principal de incidir al màxim possible a nivell territorial.
Per reduir el preu dels serveis hem dedicat un temps ingent, amb milers d’hores de treball per gestionar la tramitació de subvencions (sol·licitud i justificació), una tasca de gestió administrativa a favor de les entitats.
Les administracions que han donat suport tècnic i/o econòmic son:
Principalment, l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut – Generalitat de Catalunya que ha subvencionat programes d’actuació durant tota l’existència de Teatracció. Així com:
– L’ Ajuntament de Barcelona.
– La Diputació de Barcelona.
– El Departament de Drets Socials i Inclusió, el Departament d’Ensenyament i, l’Institut Català de les Dones – de la Generalitat de Catalunya.
En 24 anys d’existència hem realitzat 3.510 actuacions, arribant a mes de 457.000 espectadors joves i educadors acompanyants. També hem realitzat actuacions per professionals i per mares i pares.
Altres esdeveniments i projectes
L’any 2010 vàrem celebrar el 10è aniversari de Teatracció amb un Intercanvi Internacional amb la companya “Entrées de Jeu” de Paris, França, realitzat a l’Escola Internacional de Teatre – Estudis Berty Tovías i en aquest mateix espai.
L’any 2015 vàrem celebrar el 15è aniversari i per això vàrem habilitar l’espai per obrir-lo al barri, oferint actuacions de circ, màgia, música (clàssica, tradicional, jazz i festiva) i teatre, amb l’objectiu de fomentar la cultura al barri, donant una oportunitat a artistes per que poguessin mostrar el seu art. Es va fer 34 actuacions els divendres i dissabtes per la tarda, amb entrada gratuïta i a la gorra.
Escola Internacional de Teatre
L’any 2019 vàrem obrir Teatracció Escola Internacional de Teatre on desenvolupem actualment una Formació Professional en Teatre Físic i Gestual amb la pedagogia de Jacques Lecoq, que és una pedagogia de la creació Teatral. Formem actors i actrius perquè puguin desenvolupar la seva sensibilitat i fer una actuació de qualitat, al mateix temps que adquireixen eines per poder crear el seu propi Teatre.
A l’escola també impartim cursos intensius i tallers de teatre per adults, joves i nens, i teatre en anglès.
Colaboraciones
L’associació actualment forma part de:
– XES, Xarxa d’Economia Solidaria.
– Plataforma Unitària contra les Violències Masclistes i,
– Comitè de Solidaritat amb Palestina de Nou Barris.
Però, rememorem el camí recorregut tornant als orígens…
En quant a la creació teatral la inspiració està fonamentada en la pedagogia de Jacques Lecoq que va ser el mestre del director de Teatracció, Angel Bonora, durant el període 1990-1993 a l’escola internacional de Teatre Jacques Lecoq.
L’enfoc social s’inspira en el Teatre del l’Oprimit d’Augusto Boal, desenvolupat posteriorment en l’àmbit educatiu i social per Bernard Grosjean, que l’any 1994 va ser un del mestres del director, Angel Bonora, a l’Institut d’Estudis Teatrals de la Sorbonne Nouvelle, a Paris, França.












